British flag  Bandeira brasileira
Plaatje familiewapen De Munnick

Plaatje Braziliaanse vlag

Hoera voor de Nederlandse man? Plaatje Nederlandse vlag

Bert Ernste

Augustus 2006

Waarschuwing vooraf: dit is geschreven door een Nederlandse man.

Waarom de Braziliaanse vrouw een Nederlandse man wil
De in Nederland wonende Braziliaanse Ana Rosa Abreu Costas wilde absoluut geen Braziliaanse man. Volgens haar hebben Braziliaanse mannen veel minder respect voor de vrouw dan Nederlandse mannen. Die laatste helpen in het huishouden en zijn veel trouwer.

Een interessante gedachte: zou de Nederlandse man, althans in vergelijking met mannen uit andere culturen, veel meer in het huishouden doen? Heeft de Nederlandse man meer respect voor de vrouw en is hij trouwer dan de ‘macho’ uit Brazilië? Hoewel uit talloze onderzoeken blijkt dat de hoofdmoot en zeker de verantwoordelijkheid van het huishouden meestal nog bij de vrouw ligt, zou daar best wat in kunnen zitten. Ik heb dit van meer Latijnse vrouwen gehoord.

Ana Rosa deed haar uitspraken in een lang televisieprogramma (ruim drie uur) van de VPRO, waarin een groot aantal in Nederland wonende mensen van buitenlandse afkomst commentaar leverde op de eigenaardigheden van de Nederlandse samenleving. Voor Nederlanders een vaak verrassende confrontatie met hoe mensen met een andere cultuur Nederland en de Nederlanders zien. Uiteraard ging het over de cliché’s, bijvoorbeeld dat je in Nederland om bij iemand langs te gaan een afspraak moet maken. ‘Agenda’ was voor een van de geïnterviewden het sleutelwoord voor Nederland. Maar het ging ook over de dingen die in Nederland geweldig zijn, al zien wij Nederlanders dat vaak niet meer. Bijvoorbeeld onze gezondheidszorg, waarover de Amerikaanse Margarita de Jong zei dat die heel erg goed is en dat zij in Amerika onverzekerd voor de poort van het ziekenhuis zou liggen en geen behandeling zou krijgen, omdat ze reuma heeft. Of de grote vrijheid van de vrouw, waar een Afghaanse verrukt van was.

Braziliaanse vrouwen vinden het trouwens een nadeel dat de mannen in Nederland niet naar ze kijken. Althans dat lijkt zo, want ze kijken wel, maar laten dat niet merken door opmerkingen of gefluit. Dat is in de Nederlandse cultuur ongepast, wat voor Braziliaanse vrouwen voelt alsof ze in Nederland ineens onzichtbaar geworden zijn.

Waarom de Nederlandse man een Braziliaanse vrouw wil
Volgens Ana Rosa vinden Nederlandse mannen Latijnse vrouwen aantrekkelijk, omdat de Nederlandse vrouw wat al te ver doorgeëmancipeerd zou zijn. Die emancipatie vindt ze prima, maar de Nederlandse vrouw zou haar zachte, zorgzame kant, wat verloren zijn. “Wij hebben die nog”, zei ze met een fraaie glimlach.

Dat had ik al eerder gehoord, maar dan in verband met de Nederlandse mannen, die naar Brazilië komen om daar enkele ‘zwoele’ weken met een Braziliaans vriendinnetje door te brengen en eventueel met een Braziliaanse schone te trouwen. “Die zijn zo lief en aardig”, hoorde je van die mannen. Het zou hier om mannen gaan, die niet zo goed tegen omgang met ‘de’ geëmancipeerde Nederlandse vrouw kunnen en dus kiezen voor ‘warmere’ (meer meegaande?) vrouwen.

Ik zie diverse lezers en vooral lezeressen van dit stuk hun wenkbrauwen fronsen. Ik weet soms ook niet wat je met dit soort verhalen over ‘de’ Nederlandse man of vrouw aan moet. Het zijn natuurlijk generalisaties met alle nadelen van dien.

Maar wie al wat langer in Brazilië woont, gaat - ondanks de enorme gevarieerdheid van Brazilië - een Braziliaanse volksaard ontdekken. Als die een beetje juist is, dan zal er vast ook wel wat kloppen van wat die buitenlanders over ons zeggen. Zo’n commentaar van buiten geeft, voor wie het naar waarde weet te schatten, een aardig inkijkje in ónze volksaard.

Als Nederlandse man stop ik de complimenten van Ana Rosa natuurlijk graag in mijn zak. Of de vermeende ‘over-emancipatie’ van de Nederlandse vrouw inderdaad bestaat, laat ik maar in het midden.

---

Enkele boeken waarin buitenlanders schrijven over Nederlanders en hun eigenaardigheden:
J. Rentes de Carvalho Waar die andere god woont Zeer de moeite waard.
Derek Phillips, De naakte Nederlander. Kritische overpeinzingen.
Ernest Zahn, Regenten, rebellen en reformatoren. Een visie op Nederland en de Nederlanders
Silvain Ephimenco, Hollandse kost. Het gidsland ontmaskerd. Het minste van deze boeken.

Meer Brazilië | Meer opinie | Contact