British flag  Bandeira brasileira
Plaatje familiewapen De Munnick

Plaatje Braziliaanse vlag

~ Losse notities Brazilië ~

Meer Brazilië

Pijl naar links 3 Pijl naar rechts

Foto openbare telefoons in São Paulo

* Grote oren

2011/12 - Een openbare telefoon met een kunststof kap, zoals op de foto, heet in Brazilië orelhão, oftewel groot oor. Hier drie op een rij in een metrostation in São Paulo. De linkse heeft een voorziening voor doven onder de telefoon, de rechtse is lager voor kinderen en rolstoelgangers.


Foto kerstversiering boven Avenida Paulista * Kerst in São Paulo

2011/12 - In Brazilië valt kerstmis in de grote (zomer)vakantie. Brazilianen vieren kerst volop met bedrijfsfeesten en uiteraard met familie. De commercie springt er op in en de winkelketens proberen elkaar te overtreffen met hun kerstversiering, compleet met winterse taferelen en voor Brazilië veel te warm geklede kerstmannen.

Samen met de Banco do Brasil heeft de gemeente São Paulo een grote kerstversiering over de Avenida Paulista gebouwd (foto).

Deze en andere versieringen aan deze grote zakenstraat trekken ’s avonds grote mensenmassa's, wat leidt tot het blokkeren van rijbanen, wat weer aanleiding is voor een klein relletje tussen politie en justitie. De politie sluit de banen af voor de veiligheid en justitie noemt de afsluiting illegaal.

Filmpje van de Avenida Paulista 21 december 2011


Foto Brasília in aanbouw * Oscar Niemeyer, architect, 104

2011/12 - Oscar Niemeyer, Braziliaans architect en medeontwerper van Braziliës hoofdstad Brasília, is 15 december 2011 104 jaar oud geworden. Hij is nog steeds actief.

In Brussel loopt nog tot 15 januari 2010 een fototenstoonstelling over de bouw van Brasília. Hier een voorproefje. Op bijgaande foto van Thomaz Farkas is het parlementsgebouw in de nieuwe hoofdstad te zien.

Tentoonstelling: Building Brasília (Brasília em Construção)
17 november 2011 tot 15 januari 2012
BIP - Brussels Info Place
Enkel gesloten op: 25/12/2011 en 01/01/2012
Koningsstraat 2-4
1000 Brussel
Open: iedere dag, ook op zondag en maandag, van 10u tot 18u
Toegang gratis


Kaart van Brazilië met indianen * Itaquaquecetuba

2011/12 - Toen de Europeanen voet aan wal zetten in Brazilië, kregen ze te maken met de lokale bevolking. Sterker, anders dan nu de indianen een zeer kleine minderheid zijn, moesten ze volop zaken doen met de inheemse bevolking. Om hun voorraden aan te vullen, om de weg te vinden en niet te vergeten voor de seks. Veel kolonisten woonden samen met indiaanse vrouwen. De roman Rouge Brésil van Jean-Christophe Rufin (vertaald als Braziliaans rood) geeft een spannend beeld van die eerste contacten, in dit geval van de Fransen, die voet aan wal probeerden te krijgen waar nu Rio de Janeiro is.

Lange tijd werd er in wat nu de staat São Paulo is dan ook geen Portugees gesproken, maar tupí, de taal van de lokale indianen. Gedurende twee eeuwen lang bleef tupí de basis van de lokale taal, al ontwikkelde die zich wel naar mate er meer kolonisten kwamen. De lingua franca, die zo ontstond, kreeg de naam lingua geral Paulista. In de tweede helft van de 19e eeuw raakte deze in onbruik en kreeg het Portugees de overhand.

Terug naar de pakkende kop boven dit stukje. De indiaanse invloed zie je nog steeds in heel veel plaatsnamen in de staat São Paulo terug. Itaquaquecetuba maakt deel uit van groot São Paulo, het enorme stedelijke gebied rond São Paulo stad. Metrostations in São Paulo hebben namen als Jabaquara, Anhangabaú, Itaquera, Butantã, een park heet Ibirapuera en ga zo maar door.

Aan de kust van São Paulo kom je namen tegen als Caraguatatuba, Guarujá, Ubatuba, Mongaguá, Itanhaém, allemaal van indiaanse oorsprong. Ook het internationale vliegveld Guarulhos dankt zijn naam aan een lokale indianenstam.

Denk je net de Portugese uitspraak onder de knie te hebben, krijg je dergelijke namen om je oren. Echte tongbrekers.


* Avenida Paulista 120 jaar oud

2011/12 - São Paulo’s belangrijkste straat, de Avenida Paulista, bestaat 8 december 2011 120 jaar. Ooit was het een chique straat met grote buitenhuizen, maar inmiddels bepalen hoge zakenpanden het straatbeeld. Hieronder de Avenida Paulista in 2011 en in 1902. De tweede foto is van fotograaf Guilherme Gaensly (1834 - 1928). Meer foto’s van Gaensly. Mooie beelden!

Foto Avenida Paulista 2011 Foto Avenida Paulista 1902

Meer foto’s van de villa’s, die vroeger het straatbeeld van de Avenida Paulista bepaalden.


* Doorgeslagen wetgevers

2011/12 - Na incidenten is de pavlovreactie van wetgevers om met nieuwe wetten het probleem te bestrijden. Soms is dat nuttig, maar meestal zit het probleem bij de toepassing van wet en regelgeving: goede controle en pakkans.

In São Paulo maken de wetgevers het wel erg bont. Omdat overvallen op auto’s vaak gepleegd worden door twee bandieten op een motor, waarbij de passagier het wapen hanteert, hebben de wetgevers een verbod uitgevaardigd om een passagier mee te nemen op de motor. De wet wacht alleen nog op de handtekening van de gouverneur van de staat São Paulo.

Volgens de commentaren zijn de wetgevers als de man, die ontdekt dat zijn vrouw op de bank in de woonkamer vreemd gaat met de buurman. Om het overspel tegen te gaan, verwijdert de bedrogen man de bank.

Een andere regel, die in dit schema past, is het verbod om in São Paulo stad in een bank je mobiele telefoon te gebruiken. Dit omdat er een aantal overvallen zijn gepleegd op mensen, die geld hadden gepind, waarbij een waarnemer in de bank naar zijn kompanen belde met een mobiel om door te geven wie geld had opgenomen.


Foto boulevard * Overval (Veiligheid in Brazilië 7)

2011/12 - Voor de tweede keer in mijn leven ben ik overvallen in Brazilië. De eerste keer ruim twintig jaar geleden met mijn ouders, die er erg gringo uitzagen, nabij de Praia do Flamengo in Rio de Janeiro, nu in een rustige kustplaats in de staat São Paulo. We waren al gewaarschuwd dat de criminaliteit daar sterk was toegenomen.

Omdat je niet helemaal in functie van de gevaren wilt leven, had ik toch mijn fototoestel meegenomen naar het strand. In een onopvallende, oude tas, dat wel. Aan de boulevard maakte ik een foto en toen zag ik twee verdachte jongens langs fietsen. Verdacht, omdat we gewaarschuwd waren voor boefjes op de fiets.

Ze leken door te rijden en waren snel verdwenen. Toen we even later in een rustig straatje liepen waren ze er ineens weer. Met de hand op de buik deden ze of ze een pistool in de broekband hadden en kondigden de overval aan. Waarschijnlijk waren ze ongewapend, maar je neemt geen risico. Spullen afgegeven, de knapen snel weggefietst. Wij bleven ietwat verdwaasd achter. Het gaat allemaal heel snel.

Aangifte gedaan. De politie is zo vriendelijk om ons terug te brengen - met loeiende sirene en hoge snelheid.

Je weet dat het kan gebeuren, je bent vaak gewaarschuwd (te vaak, daar word je ook wat iebel van), maar als je dan echt overvallen wordt, is het een rotervaring, zelfs als de bandieten niet eerst meppen en dan de spullen pakken, wat helaas ook voor komt.

Ondanks deze beroerde ervaring, blijf ik zeggen: ja, Brazilië heeft een probleem met misdaad, maar je moet dat niet overdrijven, zoals de media en borrelpraters vaak doen. Meer


Foto Chico Buarque * Portugees leren: uitspraak

2011/12 - Wie Portugees wil leren, doet er goed aan om veel naar Portugees te luisteren. Het frustrerende daarvan is dat je er in het begin niet zo veel van verstaat. Je kunt dan de woorden vaak nog niet goed onderscheiden. Daar is een oplossing voor, althans voor wat betreft Portugees uit Brazilië. De site Brazil Transcript biedt veel videofragmenten met de uitgeschreven teksten erbij. Je kunt dus de tekst beluisteren en meelezen.

Brazil Transcript is zeer gevarieerd met categorieën muziek, wereldnieuws, poëzie (voorbeeld: klik op foto), politiek, economie, gezondheid, recepten, weer, cultuur, hoe doe je dat, sport en technologie. Uiterst leerzaam!

PS: Braziliaans is geen taal, net zo min als Amerikaans. De Amerikanen spreken Engels, de Brazilianen Portugees.


Foto maaltijdbuffet * Restaurant per kilo

2011/12 - Restaurantes por kilo (restaurants per kilo) zijn in Brazilië een bekend verschijnsel. Je gaat langs een zelfbedieningsbuffet, schept op wat je eten wilt, je bord met eten wordt gewogen (de weegschaal verrekent het gewicht van het bord) en na het eten reken je bij de kassa af voor de hoeveelheid eten, die je hebt opgeschept. De prijzen zijn schappelijk. De drankjes, die je bij het wegen bestelt, worden naar je tafel gebracht.

Dat is anders dan in de meeste zelfbedieningsrestaurants in Nederland, waar je een schotel vraagt aan de mensen achter de balie, of een reeds opgeschepte maaltijd uit het buffet pakt. Je stelt in Braziliaanse kilorestaurants echt je eigen maaltijd samen en je ziet dan ook dat veel mensen bijvoorbeeld een visje op hun bord doen en ook een stukje vlees en een worstje. Waarom ook niet? Zo kun je diverse smaken proeven tijdens één maaltijd. Er is ook altijd een uitgebreide balie met salades.

De Wereldomroep had eens een programma over de Braziliaanse keuken en daar kwam ook het verschijnsel kilorestaurant ter sprake. De Nederlandse ‘deskundige’ op het gebied van het Nederlandse restaurantwezen in het programma maakte een wat zure opmerking dat kilorestaurants zuinige Nederlanders wel zouden aanspreken. Een vooroordeel. Precies kunnen kiezen wat je wilt in de hoeveelheid die je wilt, is gewoon prettig.


Foto Rita Bastos * São Paulo - Beatles - Rita Bastos

2011/11 - Julinho Clube, een kleine club in São Paulo, biedt jonge artiesten een podium. Deze keer Rita Bastos met gastoptredens van haar moeder Vânia Bastos en haar vader Passoca. Begeleiding door Ronaldo Rayol en Noel Bastos - inderdaad, de broer van Rita.

Mooie show met enkele Braziliaanse klassiekers, eigen werk van Rita en, leuke verrassing: Michelle van de Beatles. Mooie avond.

Pijl naar links 3 Pijl naar rechts

Meer Brazilië | Contact