British flag  Bandeira brasileira
Plaatje familiewapen De Munnick

Plaatje Braziliaanse vlag

Zangeres Vânia Bastos:
‘Op het toneel vergeet ik mijn verlegenheid’

In English

Tekst en foto’s Bert Ernste

juli 2007

Foto Vânia Bastos Vânia Bastos lanceert in augustus 2007 haar tiende plaat: haar eerste DVD en haar eerste live CD, maar daar gingen al negen muzikale schijven aan vooraf. Voor Vânia is het feit dat ze wilde zingen, altijd haar enige echte zekerheid geweest. “Ik ben altijd verlegen geweest, zeker als kind, en kijk daarom altijd rustig de kat uit de boom. Maar als ik het toneel opga vergeet ik dat helemaal. Sinds ik klein was is mijn passie zingen.”

“Ik zing diverse stijlen, samba, bossa-nova, de liederen van Tom Jobim, marchinhas, carnavalsliedjes en frevo. Ook zing ik een beetje rock en een Armeense folk song. Niemand hier in Brazilië verstaat dat Armeense lied (behalve enkele Armeense Brazilianen, natuurlijk), maar het lied wordt altijd met emotie ontvangen. Dat was ook zo tijdens mijn concerten in Berlijn en Parijs. Het is interessant om te zien hoe dit lied overal aanslaat, zonder dat het publiek de tekst begrijpt. Ik heb trouwens ook in het Engels gezongen, onder andere songs van de Beatles.”

Foto Vânia Bastos tijdens concert Hoogtepunten
“Een absoluut hoogtepunt in mijn carrière was een concert in Parijs in de Jardin des Tuileries ter gelegenheid van de viering van 200 jaar Franse revolutie. Het was bijna donker, een volle maan, een heerlijk windje en daar heb ik toen die Armeense folk song gezongen, a capela, dus zonder begeleiding. Onvergetelijk!

Andere hoogtepunten waren mijn plaatopnamen met Caetano Veloso en Milton Nascimento. Dat waren mijn idolen toen ik klein was in Ourinhos (in de deelstaat São Paulo) en ik had nooit gedacht ooit een plaat met ze te maken.”

Publiek
“Shows met publiek vind ik geweldig. Met alle soorten publiek. Grote zalen met een groot orkest, of kleinere zalen met een kleine band, of alleen met pianobegeleiding, of met gitaar. Elke zaal en elk publiek heeft zijn eigen charme en muzikale uitdaging. Ook shows voor bedrijven zijn fijn om te doen. Daar heb je meestal een ontwikkeld publiek dat aandachtig luistert.

21 en 22 augustus 2007 sta ik in São Paulo in SESC Vila Mariana. Daar lanceer ik dan mijn DVD. Daarop vind je eigenlijk mijn hele muzikale geschiedenis. Ook twee músicas, die ik altijd heb gezongen, maar nog nooit had opgenomen, staan daarop.”

Loopbaan
“Mijn professionele carrière is begonnen, nadat ik naar São Paulo kwam om te studeren. In 1980 begon ik als zangeres bij de band van Arrigo Barnabé. Die was toen echt een voorhoede in de Braziliaanse muziek. Hij gebruikte het twaalftonige muziekstelsel en de taal van de strips. Ik kon als zangeres de meest verschillende dingen doen en leren.

In 1986 heb ik mijn eerste soloalbum opgenomen, op instigatie van componist, gitarist en zanger Eduardo Gudin. Daarna heeft hij nog vijf van mijn platen geproduceerd: Vânia Bastos, Cantando Caetano, Canta mais, Canções de Tom Jobim en Diversões não eletrônicas. Hij is ook de artistiek leider van mijn nieuwe DVD.”

Invloeden
“Ik houd erg van Paul McCartney, Dianna Krall, Norah Jones, Caetano Veloso, Tom Jobim, Al Jarraeau, Marisa Monte, Gal Costa, Ella Fitzgerald, Gershwin, Nat King Cole, Djavan .... nou ja, ik houd dus van heel uiteenlopende stijlen en stemmen. Ik houd trouwens ook van orkesten. Op dit moment ben ik weg van Banda Mantiqueira hier uit São Paulo. Echt geweldig!”

Foto Vânia Bastos Braziliaanse muziekstijlen
“Samba is natuurlijk de meeste bekende muziekstijl van Brazilië. De samba is begonnen in Bahía, maar de definitieve vorm van wat we nu als de typische samba beschouwen is in Rio de Janeiro ontstaan. Van daaruit heeft de samba heel Brazilië veroverd. Rio de Janeiro was heel lang de hoofdstad van Brazilië en is nog steeds een van de belangrijkste culturele centra van Brazilië.

Op diverse plaatsen ontstonden lokale varianten op de samba, zoals hier in São Paulo met name door Adoniran Barbosa. Hij creëerde een typisch Paulistaanse samba met teksten, die sterk beïnvloed zijn door de Italiaanse immigranten in São Paulo. Andere vertolkers van de samba paulistano zijn de Demônios da Garoa en Paulo Vanzolini.

Eduardo Gudin is daarentegen een componist uit São Paulo, die meer de ‘Braziliaanse samba’ maakt. Zijn werk is onder meer opgenomen door cariocas (mensen uit Rio de Janeiro) als Paulinho da Viola, Paulo César Pinheiro, Elton Medeiros en Guinga.

Maar laten we vooral niet vergeten dat Brazilië veel en veel meer muziekstijlen kent. Vooral de chôro is echt uniek. Het is een menging van Europese muziek, zoals bijvoorbeeld de Portugese fado, klassieke muziek (met name Bach en Chopin) en maxixe en samba, die typisch Braziliaans zijn. Dat heeft een uniek geluid voortgebracht. Er bestaat niets dat er op lijkt.”

Voorbeelden werk Vânia:
Vânia Bastos op Myspace.com
Stukken van haar nieuwe DVD
Met foto's
Live met Lô Borges
Live met o.a. Eduardo Gudin

Website Vânia Bastos

Meer Brazilië | Index artikelen | Contact