British flag  Bandeira brasileira
Plaatje familiewapen De Munnick

Plaatje Braziliaanse vlag

Schilderij 'De jager' Tekening van een wanhopige geknielde, naakte vrouw Schilderij van naakte, geblindoekte en geboeide man, die smekend de handen heft

Colombia’s pijn

Indringende tentoonstelling in de Galeria Marta Traba bij het Memorial da América Latina in São Paulo

Bert Ernste

Maart 2007

Fernando Botero was voor mij de schilder van die leuke dikkertjes. Een soort gezellige kunst. Toen ik in São Paulo de tentoonstelling A dor da Colômbia (De pijn van Colombia) zag, had ik aan het begin weer heel even die associatie met ‘leuke’ kunst. Althans, de eerste drie schilderijen, zoals die linksboven (‘De jager’), deden door de dikke figuren nog denken aan een stripverhaal. Wel een stripverhaal met geweld, maar toch een stripverhaal dat je leest voor je lol. Het leek alsof Botero het geweld van Colombia door zijn kunst verzachtte.

Een paar passen verder op de tentoonstelling was de schreeuw van wanhoop echter onmiskenbaar. Nog steeds zijn Botero’s figuren dikkertjes, maar ze zijn niet gezellig meer. Ze worden vermoord (of moorden), ontvoerd, moeten vluchten en ga zo maar door. Op een schilderij met de veelzeggende titel ‘Troost’ staat een figuur met de dood op zijn schouder. Veel wanhopiger kan het niet. De schilderijen midden- en rechtsboven spreken voor zich.

Vaak wordt gezegd dat geëngageerde kunst niet kan. Ik ben geen kunstcriticus, dus ik zal mij maar niet in die discussie mengen. Geëngageerde kunst is inderdaad vaak platte propaganda gebleken. Toch denk ik dat deze indrukwekkende tentoonstelling van Botero, die ook in Amsterdam te zien was, veel indringender is dan nieuwsfoto’s van het geweld in Colombia. Hij drukt je meedogenloos op de ellende in de wereld, in dit geval Colombia. Indringende kunst. Een absolute aanrader.

______

De tentoonstelling was te zien in de Galeria Marta Traba bij het Memorial da América Latina in São Paulo. Het Memorial is een ontwerp van Oscar Niemeyer. Aan de overkant is een ‘Paviljoen van Creativiteit’ met Latijnsamerikaanse volkskunst. Toegang overal gratis.
Het Memorial da América Latina bevindt zich bij metro- en busstation Barra Funda. Er is volop parkeergelegenheid.

Meer Brazilië | Index artikelen | Contact