British flag  Bandeira brasileira
Plaatje familiewapen De Munnick

Plaatje Braziliaanse vlag

Copacabana

Bert Ernste

Alerta 3 november 1994

Avenida Atlántica, Copacabana, Rio de Janeiro. Flats die uitkijken op zee. Een brede boulevard met veel verkeer. En dan het brede strand, ooit neergeplempt door Hollanders. Het Christusbeeld ziet van 700 meter hoog toe op het menselijk gewoel.

Zelfs mensen die nog nooit in Rio zijn geweest hebben sensuele associaties bij het woord Copacabana en zien een strand voor zich vol met prachtige mensen in minuscule broekjes en topjes. De werkelijkheid: dikke mensen, dunne mensen, uitgezakte buiken en stevige slanke. Alles is er. Copacabana is net Zandvoort, een familiestrand. Het is meteen duidelijk dat het percentage mooie mensen in Brazilië niet hoger is dan in Nederland. De cameramensen die ons beeld van de stranden van Rio bepaalden, waarschijnlijk allemaal mannen, hebben ons selectief voorgelicht.

Wie dat eenmaal geconstateerd heeft, kan het echte wonder van de stranden van Rio te beleven. De mensen zitten veel lekkerder in hun vel dan de stijve Hollander. Oud of jong, mooi of lelijk, dun of dik, bijna iedereen kleedt zich lekker in het kleinste badpak, waar hij of zij in past. En dan geen gedoe van stijf blijven liggen en niet langs het strand durven lopen, omdat iedereen je dan ziet. Nee, lekker los, met alles wat je hebt of niet hebt. Alleen jonge meiden lopen wat stijf om al hun vormen goed te doen uitkomen.

Na een dag Copacabana een handdoekje om, de drukke veelbaansboulevard over en naar huis. Morgen weer.

Meer Brazilië | Meer columns | Contact