British flag  Bandeira brasileira
Plaatje familiewapen De Munnick

Plaatje Braziliaanse vlag

Braziliaanse cinema:
DVD-box van Sérgio Bianchi voor de veeleisende liefhebber

Bert Ernste

Februari 2010, aangevuld april 2010

Regisseur Bianchi tijdens presentatie In São Paulo presenteerde regisseur Sérgio Bianchi op 3 februari 2010 de DVD-Box Filmes de Sérgio Bianchi. De DVD’s bieden Engelse ondertiteling voor wie het Portugees niet machtig is.

Op het eerste gezicht koop je een box met louter speelfilms, want de inhoudsopgave vermeldt prominent de titels: Quanto Vale ou é por Quilo? (2004), Cronicamente Inviável (2000), A Causa Secreta (1994), Romance (1988) en Maldita Coincidência (1979).

Verstopt onder de ‘extra’s’ staan echter ook de korte films van Bianchi op de DVD’s: Omnibus (1972), een krachtige korte film over de druk van de omgeving tot conformisme, A Segunda Besta (1977) Divina Previdência (1983) en de middellange film Mato eles? (1982), waarin de hypocrisie en corruptie van Brazilië tegenover de indianen wordt geschetst. Die wordt beschouwd als een klassieker in het genre. Het zou om het verzamelde werk van Bianchi gaan, ware het niet dat op 26 februari 2010 zijn nieuwste film Os inquilinos (De huurders) in première gaat. Die zit niet in de box.

Sérgio Bianchi maakt geen gemakkelijke films. Zijn films snijden veel thema’s aan, hebben veel lagen, gebruiken meerdere stijlfiguren en zetten de kijker regelmatig op het verkeerde been. Bianchi’s films zijn complexer en minder rechtlijnig dan bijvoorbeeld het bekende Cidade de Deus (Stad van God).

Niet voor luie kijkers dus, maar wie begaan is met Brazilië en zijn problemen, vindt in Bianchi een geestverwant en vindt in de box films, die het verdienen om vaker te worden gezien.

Regisseur Bianchi en schrijfster Beatriz Bracher tijdens presentatie Cronicamente Inviável (Chronisch onhaalbaar) (2000) is een tamelijk wrede satire over Brazilië met zijn grote, diepe en schijnbaar onoplosbare problemen. Over de afstand tussen arm en rijk (middenklasse) en hoe dat leidt tot geweld en hypocrisie. Was te zien op het filmfestival van Rotterdam.

Quanto Vale ou é por Quilo? (Voor hoe veel, of gaat het per kilo?) (2004) trekt een parallel tussen de slavernij en de uitbuiting van nu. Losjes gebaseerd op het verhaal Pai Contra Mãe van Machado de Assis. Eveneens vertoond op het filmfestival van Rotterdam.

Eerlijk is eerlijk, ik heb nog niet alle films uit de box gezien en het is even geleden dat ik Cronicamente Inviável, Quanto Vale ou é por Quilo? en Mato eles? zag. Toch durf ik deze DVD-box van harte aan te bevelen aan liefhebbers van films die iets van je vragen en iets met je doen. Ook zij die Brazilië willen begrijpen in al zijn complexiteit moeten deze films zien.

Toevoeging: misschien was ik op basis van Bianchi's latere films toch wat snel. Maldita Coincidência viel me erg tegen. Wel een tijdsdocument. Romance is zeer de moeite waard als aanklacht tegen corruptie, hypocrisie, armoede en ga zo maar door, al mist de film misschien wat focus.

Ik zal de besprekingen van de overige films later hier toevoegen, zodra ik de films (opnieuw) heb gezien.

Foto’s: boven: Sérgio Bianchi tijdens presentatie
onder: Beatriz Bracher, scenarioschrijfster van Cronicamente Inviável en Os inquilinos, en Sérgio Bianchi

Index Braziliaanse cinema | Meer Brazilië | Contact