British flag  Bandeira brasileira
Plaatje familiewapen De Munnick

Plaatje Braziliaanse vlag

Braziliaanse cinema:
Carandiru

Bert Ernste

November 2007

Poster van de film In 1992 was er een opstand in het Casa de detenção (gevangenis) van São Paulo, beter bekend als Carandiru, naar de wijk waar de gevangenis stond. Hoewel de gevangenen hun wapens al voor een groot deel hadden overgegeven en de meesten op weg waren naar hun cellen, besloot de gouverneur van de staat São Paulo de ordetroepen naar binnen te sturen. Waarschijnlijk deed hij dat omdat hij met een stevig optreden zijn kansen in de verkiezingen wilde vergroten. Er vielen 111 doden. Daarvan waren er 102 in de rug geschoten. Velen zijn in hun cel doodgeschoten. Inmiddels is de gevangenis gesloopt.

De film Carandiru (2002) van Hector Babenco gaat niet in de eerste plaats over het bloedbad, al komt dat aan het einde van de film zeer indringend in beeld. De film gaat vooral over het leven in de overvolle gevangenis en de achtergrond van de gevangenen. Er waren zo veel gevangenen (7000 in een gevangenis voor 4000), dat orde houden nauwelijks mogelijk was. De gevangenen deden dat grotendeels zelf.

Babenco baseert zich op het boek Carandiru van de arts Drauzio Varella, die in Carandiru een onderzoek naar AIDS deed. Hij slaagde erin om het vertrouwen van de gevangenen te winnen en tekende van velen hun verhaal op.

Daarin zit ook de waarde van de film. Het kleurt het leven in van de voor ons meestal anonieme massa gevangenen. Achter elke gevangene gaat een mens schuil, met familie, dromen en ambities. Sterker, door inefficiëntie en onverschilligheid zaten er in Carandiru ook gevangenen, die nog niet eens veroordeeld waren, of die al vrijgelaten hadden moeten worden. Maar ergens in het Braziliaanse rechtssysteem was een document nooit verstuurd, zodat zij bleven zitten, wachtend op betere tijden.

Poster van de film Het inkijkje in het leven in de gevangenis en in de achtergrond van de gevangenen is boeiend en mooi verfilmd. De gevangenen worden niet als slachtoffers neergezet, maar de film laat goed de omstandigheden zien die hen tot misdaad brachten. Je ziet de mens achter ook zware misdadigers. Mede daardoor komt het brute optreden van de politie aan het eind van de film extra hard aan. Na het zien van deze film besef je weer goed dat beschaving zich ook moet uiten in het gevangenissysteem. Een aanrader.

Index Braziliaanse cinema | Meer Brazilië | Contact