British flag  Bandeira brasileira
Plaatje familiewapen De Munnick

Plaatje Braziliaanse vlag

Braziliaanse cinema:
Chega de saudade | Weg met de nostalgie | No more blues

Bert Ernste

Juni 2008

Poster filmChega de saudade (moeilijk te vertalen, ‘Weg met de nostalgie’ komt er waarschijnlijk het dichtst bij) (2008) van regisseur Laís Bodanzky speelt zich helemaal af op een avond in een van de vele balzalen, die er in São Paulo (en andere steden van Brazilië) zijn. Begeleid door nostalgische muziek zien we een groot aantal mensen, de meesten op leeftijd, en gaandeweg ontdekken we wat ze bezig houdt. Het verleden, het leven dat was, het verlies van gezondheid en schoonheid, de scheiding van een partner, al dan niet door overlijden en ga zo maar door. Ze willen ook nu nog leven, ondanks (en ook dank zij) die herinneringen.

De een snakt ernaar ten dans te worden gevraagd, de ander zit zuur te wezen over het verleden. En ook omdat hij zich geblesseerd heeft en deze avond niet kan dansen. Hij is daarom zeer onaangenaam tegen de vrouw met wie hij naar de balavond is gekomen. Zij gaat dan ook een stuk verderop zitten.

Een andere man zit op uiterst charmante wijze achter het jonge vriendinnetje van de technicus van de avond aan, waardoor hij de vriendin die op hem aast, op pijnlijke wijze links laat liggen. De jeugdige technicus vindt het maar niets dat die ‘oude’ vent achter zijn vriendinnetje aanzit en reageert zeer jaloers. Een buikige man swingt en zweet op zijn eentje de hele avond lang. Een van de vrouwen knijpt de ober in zijn achterwerk.

Een enkele keer wordt de kijker een terugblik op het leven van enkele personages gegund, maar de film speelt zich voor het overgrote deel af op een avond tussen de aankomst van de gasten en het einde van het bal, als iedereen weer naar huis gaat, al dan niet samen.

Dit alles tegen de achtergrond van mooie muziek, deels live (goede band) met teksten, die parallel lopen met de ontwikkelingen onder het publiek, deels romantische muziek van vroeger van CD gespeeld door de jeugdige technicus.

Zo lopen in een wirwar van beelden, zeer goed gedoseerd, de levens van velen op deze balavond door elkaar. Fascinerend om de hunkering naar liefde en contact, naar leven onder het oudere publiek te zien. De film is fantastisch geacteerd.

Chega de saudade moet niet verder uitgelegd worden, er gebeurt heel veel. Gaat dat zien! Schitterend! Te zien op het Latijns Amerikaans Film Festival LAFF 2009

Index Braziliaanse cinema | Meer Brazilië | Contact