British flag  Bandeira brasileira
Plaatje familiewapen De Munnick

Plaatje Braziliaanse vlag

Braziliaanse cinema:
Maldita Coincidência | Verdomd toeval

Bert Ernste

Maart 2010

Hoes DVD Maldita Coincidência (Verdomd toeval) (1979) van regisseur Sérgio Bianchi is een typische ‘jaren ’70 film’. Brazilië zuchtte onder een militair regime en in de hele wereld was een revolutie van de jeugd gaande. De censuur eiste dat er acht minuten uit de film werden gesneden: scènes waarin hasjiesj werd gerookt en waarin uitgelegd werd hoe je een molotovcocktail maakt.

De film gaat over een bonte groep jonge mensen, die in een verlaten villa in São Paulo wonen. Onder hen een hippie, een aanhanger van de macrobiotische leefwijze, een militant, een homosexueel, een dwaze vrouw en meer types. De film bestaat grotendeels uit impressionistische beelden van het samenleven van deze jongeren, die een utopie proberen te verwezenlijken. De film is gemaakt zonder een uitgeschreven draaiboek, zoals regisseur Bianchi vertelt in de extra’s, die in zijn DVD-box opgenomen.

Maldita Coincidência werd indertijd geprezen als een uitstekende weerslag van het idealisme van de jeugd van de jaren ’60 en ’70 van vorige eeuw. Hij geeft goed weer hoe jongeren een andere wereld wilden creëren, een utopie nastreefden. Die vernieuwingsdrang weerspiegelt zich ook in de manier van filmen: impressionistisch en met veel symboliek.

Uiteindelijk slaagt de groep niet. De bewoners van de villa moeten democratisch beslissen hoe het probleem van het vuilnis op te lossen. In zo’n debat blijkt er altijd een terrorist te zijn die het debat opblaast, zegt Bianchi. Aan het einde van de film explodeert het huis symbolisch. Bianchi: “nu werken we ons de hele dag kapot om zinloze dingen te hebben, net zo lang totdat de planeet op is”.

Met sympathie voor de wens de wereld te verbeteren en met nostalgische gevoelens over het lange haar en de baarden uit die tijd, begon ik de film te kijken. Toch kon de film mij niet boeien. Misschien omdat de impressionistische vorm mij niet ligt, of omdat de utopieën uit die tijd verder weg lijken dan ooit. Wellicht moet ik het nog eens proberen met de instelling dat het om een tijdsdocument gaat. Als film om te kijken en van te genieten in het hier nu, werkte hij voor mij niet.

DVD-box Sérgio Bianchi | Index Braziliaanse cinema | Meer Brazilië | Contact