British flag  Bandeira brasileira
Plaatje familiewapen De Munnick

Plaatje Braziliaanse vlag

Braziliaanse cinema:
É proibido fumar | Verboden te roken

Bert Ernste

December 2009

Foto van Baby en Max É proibido fumar (Verboden te roken) (2009) van Anna Muylaert is een liefdesverhaal. Hoofdpersoon, gespeeld door Glória Pires, is is Baby, een eenzame gitaarlerares. Ze ruziet met haar twee zussen over wie de bank van hun moeder krijgt. Eén zus heeft een goede baan en de ander is getrouwd en heeft een baby. Dan wordt de flat naast die van Baby verhuurd aan Max (Paulo Milkos), muzikant in een restaurant. Max is net gescheiden en al snel krijgen de twee wat met elkaar.

Baby maakt minder ruzie met haar zussen en stopt op verzoek van Max met roken. De relatie met Max loopt echter niet heel gladjes, want Max is niet monogaam en heeft ook nog wat met zijn ex. Baby kan de ontwikkelingen naast haar goed volgen, de ramen staan open en de vrouwen van Max vrijen niet in stilte. Gefrustreerd met de gang van zaken boort Baby een kijkgat in de muur tussen haar en Max’ flat. In de periodes dat de relatie moeilijk gaat, maakt Baby opnieuw ruzie met haar zussen en grijpt ze weer naar de sigaret. De bank van moeder komt uiteindelijk dan ook.

Er volgen spannende ontwikkelingen rond de relatie tussen Baby en Max, die hier beter niet verteld kunnen worden. Komt dat nog wel goed?

É proibido fumar geeft een heel geloofwaardig kijkje in de wereld van eenzame mensen op zoek naar liefde. Baby en Max zijn zeer aannemelijke en sympathieke personages. Het verhaal is ook uitstekend. Toch vond ik de film wat langdradig, maar ik haast mij daaraan toe te voegen dat mijn metgezel het een heerlijke film vond. É proibido fumar won acht prijzen op het 42e Festival van de Braziliaanse film van Brasília.

Index Braziliaanse cinema | Meer Brazilië | Contact