British flag  Bandeira brasileira
Plaatje familiewapen De Munnick

Plaatje Braziliaanse vlag

Braziliaanse cinema:
Meu nome não é Johnny | Ik heet niet Johnny

Bert Ernste

Januari 2008

Foto Johnny Meu nome não é Johnny (Ik heet niet Johnny) (2008) van regisseur Mauro Lima is een indringende film over een drugshandelaar in Rio de Janeiro in de jaren 1980. Nu eens niet de traditionele (zwarte) drugsbaas uit een krottenwijk, maar een blanke jongen uit de middenklasse. We zien hoe Johnny opgroeit met een vader, die alles toelaat, en een moeder, die het uiteindelijk niet uithoudt met haar man. Johnny is het kind van de rekening.

De film gaat over het leven van Johnny (foto, gespeeld door Selton Mello). Over de drugsfeesten, die hij thuis geeft, terwijl zijn doodzieke vader boven probeert te slapen door het gedreun van de muziek heen. We ontmoeten corrupte politieagenten en zien hoe de zaken van Johnny steeds groter en internationaler worden. De film brengt beklemming en angst van de drugswereld krachtig in beeld.

Uiteindelijk loopt Johnny tegen de lamp en dreigt hij veroordeeld te worden als bendeleider, wat een zeer lange gevangenisstraf op zou leveren. Dat lot ontloopt hij net en via een gevangenis voor geestelijk gestoorden komt hij na een paar jaren vrij. Johnny, die in werkelijkheid anders heet, betert zijn leven.

Daarin zit ook de boodschap van de film, die gebaseerd is op een waar gebeurd verhaal: het is nooit te laat om een mens te redden. Niet iedereen zal die boodschap waarderen, moralisme is ‘uit’, zelfs al is die boodschap gebaseerd op ware feiten. De film geeft hoe dan ook een indrukwekkend beeld van de ontwikkeling van Johnny en van de drugswereld waarin hij actief is. De film laat die wereld zien vrijwel zonder direct of indirect commentaar. Gaat Johnny in de drugs vanwege de scheiding van zijn ouders, vanwege het gebrek aan grenzen in zijn opvoeding, vanwege het voorbeeld van zijn slappe vader, of om andere redenen? De film laat het over aan de toeschouwer. Zeker de moeite waard.

Index Braziliaanse cinema | Meer Brazilië | Contact