British flag  Bandeira brasileira
Plaatje familiewapen De Munnick

Plaatje Braziliaanse vlag

Braziliaanse cinema:
Olga

Bert Ernste

Maart 2007

Poster van de film ‘Olga’ (2004) van regisseur Jayme Monjardim is het dramatische, waargebeurde verhaal van de Duitse, joodse, communiste Olga Benario, die naar Brazilië komt om voor haar idealen te vechten en de revolutie te prediken. In het begin van de film bevrijdt Olga gewapenderhand haar geliefde Otto Braun uit de Duitse rechtszaal, waarna ze moeten vluchten naar de Sovjet-Unie, waar ze een guerrilla training krijgen. In 1934 stuurt de Communistische Internationale de Braziliaanse communist Luís Carlos Prestes naar Brazilië om daar de revolutie te ontketenen. Olga krijgt als taak om hem te vergezellen als zijn zogenaamde echtgenote. Olga doet dat alleen voor de goede zaak, zo zegt ze nadrukkelijk, maar valt uiteindelijk voor Prestes en ze worden minnaars.

In Brazilië werken ze aan het omver werpen van de dictatoriale regering van Getúlio Vargas, maar zonder succes. Prestes dacht dat het volk gevolg zou geven aan zijn oproep tot een algemene staking en dat delen van het leger en de marine de opstand zouden steunen. Dat blijkt een totale misrekening. Het net sluit zich en Prestes en Olga worden gevangen genomen door de chef van de politie Filinto Müller. Ondanks het feit dat Olga zeven maanden zwanger is van Prestes wordt ze gedeporteerd naar het Duitsland van Hitler, waar de jodenvervolging inmiddels in volle gang is. De regering Vargas sympathiseerde aanvankelijk met Hitler.

Olga krijgt haar kind in een Duitse gevangenis, maar moet haar dochter afstaan, als ze haar geen borstvoeding meer kan geven. Het duurt geruime tijd voordat Olga verneemt dat haar dochter is opgevangen door de moeder van Prestes. Ze zit dan al in het concentratiekamp Ravensbrück. Uiteindelijk sterft Olga in de gaskamer. Pas jaren later ontvangen Prestes en zijn moeder Olga’s ontroerende afscheidsbrief.

‘Olga’ is een dramatisch verhaal, waar gebeurd, dat in Brazilië veel indruk maakte. De film is inderdaad aangrijpend, maar hier en daar een beetje te veel uit op effect. Toch zeer de moeite waard.

Index Braziliaanse cinema | Meer Brazilië | Contact