British flag  Bandeira brasileira
Plaatje familiewapen De Munnick

Plaatje Braziliaanse vlag

Braziliaanse cinema:
Romance | Roman/Liefdesverhaal

Bert Ernste

Maart 2010

Hoes DVD

Romance (1988) van regisseur Sérgio Bianchi vertelt het verhaal van drie mensen, die betrokken waren en zijn bij het leven van Antônio César, een linkse intellectueel. César streed tegen corrupte politici en is onder verdachte omstandigheden verongelukt.

Maria Regina is een journaliste, die het schandaal rond César probeert op te helderen. Fernanda was Césars vriendin en probeert de vrijheid, die hij preekte in de praktijk te brengen. André was de minnaar van César.

Door deze drie personages te volgen krijgt regisseur Bianchi volop de gelegenheid om vele aspecten van de Braziliaanse maatschappij te laten zien. De corruptie, de hypocrisie rond seksualiteit, de armoede en ongelijkheid, het komt allemaal voorbij.

Journaliste Maria Regina komt langzaam aan dichter bij de waarheid van het schandaal waar Antônio César achteraan zat. Ze wordt aangereden door een auto, maar overleeft het. Als ze met een betrokken politicus gaat praten in Curitiba, krijgt ze een uitnodiging om tegen een fraai salaris een museum over Antônio César te leiden.

Als Maria Regina terugrijdt vanuit Curitiba vertelt een commentaarstem met de intonatie van een propagandafilmpje van de overheid over de landonteigening van een stel arme boeren en wat er sinds die onteigening met hen is gebeurd. Een treurig stemmend verhaal, dat extra bitter klinkt door de public relations stem. De film heeft meer van dergelijke ‘vertelmomenten’.

Echt optimistisch wordt je niet van Bianchi’s films. Maria Regina laat zich omkopen en accepteert de baan in Curitiba. Fernanda, Césars vriendin, kan niet leven met de vrijheid, die haar dode vriend preekte en pleegt zelfmoord. Césars minaar André heeft Aids en bedrijft nare homoseks in openbare toiletten. Het is veelzeggend dat Bianchi later een film maakte met de titel ‘Chronisch onhaalbaar’. Dat zie je al in deze film.

Romance gaat vooral over de maatschappij met al zijn kwalen en veel minder over de personages. Hun persoonlijke drijfveren blijven vaag. Toch zijn de personages in de film zeer levensecht. Het acteren is van hoog niveau.

Zoals de meestal bij Bianchi is Romance een ongemakkelijke film. Hij boeit zeker en je kunt de problemen van Brazilië goed meevoelen. Daarbij zit je niet geheel ontspannen in je stoel. De film mist evenwel ook wat focus, hij waaiert wel erg uit en het ritme is niet helemaal constant. Dat uitwaaieren is misschien wel in overeenstemming met de dagelijkse realteit van het leven, dat ook niet altijd even gestructureerd is, maar voor een film is het, laten we zeggen: wat ongemakkelijk.

DVD-box Sérgio Bianchi | Index Braziliaanse cinema | Meer Brazilië | Contact