British flag  Bandeira brasileira
Plaatje familiewapen De Munnick

Plaatje Braziliaanse vlag

Braziliaanse cinema:
O céu de Suely | De hemel van Suely

Bert Ernste

Maart 2007

Foto Suely in telefooncel ‘De hemel van Suely’ (‘O Céu de Suely’) (2006) van regisseur Karim Ainouz is een heel bijzondere film. ‘O Céu de Suely’ vertelt het verhaal van Hermila, die vanuit São Paulo met haar jonge kind terugkeert naar haar familie in het binnenland van de deelstaat Ceará. De afspraak is dat haar man haar zal volgen, maar die laat het afweten. “Hij is pas twintig”, verdedigt zijn moeder hem. Hermila probeert als alleenstaande wat van haar leven te maken, maar ze kan zich niet meer aanpassen aan het leven in het kleine stadje in het binnenland van Ceará. Ze wast auto’s en verkoopt lootjes. De winnaar krijgt een nacht in het paradijs - met haar. Ze noemt zich Suely.

De film toont in prachtige beelden (op enkele onscherpe shots na, waarvan de artistieke intentie mij ontgaat) het leven in en om het lokale benzinestation annex bar. Dat is voelbaar een beklemmend leven, in ieder geval voor Hermila/Suely. Ze kan samen gaan wonen met een jeugdvriend, die een motortaxi rijdt, heeft opnieuw even een relatie met hem, maar wil zich niet binden aan het leven in het stadje. Ze gaat naar het busstation en vraagt wat de prijs is van de verste bestemming, die ze hebben. “Hoe bedoel je?” “De verste plek, waar jullie heen gaan.” Ze wil zo ver mogelijk weg en probeert daarom zo veel mogelijk te sparen.

De beklemming van het leven in het binnenland is de hele film door voelbaar en je zit gespannen te wachten op de doorbraak van Hermila/Suely (een prachtige rol). Ik zal het einde niet verklappen. Zéér aanbevolen.

Index Braziliaanse cinema | Meer Brazilië | Contact