British flag  Bandeira brasileira
Plaatje familiewapen De Munnick

Plaatje Braziliaanse vlag

Oranje klomp op je kop: voetbalsupporters

Bert Ernste

Juni 2006

Foto'tje kop uil Het oranjelegioen. Supporters die het Nederlands elftal ondersteunen en zich daarvoor uitdossen met allerhande oranje kledingstukken en attributen. Op televisie komen ze rond wedstrijden van het Nederlands elftal steevast langs: lieden in gekke, oranje kleding, met oranje of rood-wit-blauwe schmink op hun gezicht, met oranje haar, met Ruud Gullit dreadlocks, of met een malle, grote, oranje plastic klomp op het hoofd. Meestal een combinatie van een en ander. En dan schreeuwen met de mond heel wijd open en een groot glas bier in de hand.

We komen ze vaker tegen dan vroeger, die supporters. Radio en televisie menen dat we zitten te wachten op eindeloze voor- en nabeschouwingen en ‘sfeer’ rond de wedstrijden. Vroeger zag je dat alleen als er echt grote wedstrijden waren, nu moeten we er vanaf de eerste ronde aan geloven. Die overdaad aan gebabbel leidde twee jaar geleden tot de rel rond Dick Advocaat, die ongeveer gelyncht werd in een van de vele praatprogramma’s, die vanuit Portugal werden uitgezonden tijdens het Europese kampioenschap aldaar. Een staaltje ‘mediacratie’ van heb ik jou daar.

Zelfs de televisiejournaals in Nederland denken tegenwoordig dat ze aandacht moeten besteden aan de sfeer rond wedstrijden van oranje, die pas later die avond of zelfs de volgende dag plaats vinden. Soms openen ze zelfs het nieuws met zingende oranjesupporters, of met ‘nieuws’ uit het trainingskamp. De hongersnood in Afrika komt later wel. Het moet niet veel gekker worden.

Meesmuilend
“Dat zijn jouw landgenoten”, zei mijn in Brazilië geboren en getogen vriendin steeds meesmuilend, als de schreeuwende oranje golf weer langs kwam. Dit ondanks het feit dat ze de Nederlandse nationaliteit heeft, omdat haar vader Hollander is. Daar had ze me, want laat ik eerlijk zijn, hossende, joelende en bierdrinkende voetbalsupporters horen niet bij de zaken in Nederland, die ik graag verdedig. En al helemaal niet als het ontaardt in rellen tegen politie of de supporters van andere clubs of landen. Het is toch eigenlijk van de zotte dat er bij voetbalwedstrijden zo veel veiligheidsmaatregelen nodig zijn, omdat supporters zich niet weten te gedragen. Zelfs bij wedstrijden van de Nederlandse Eredivisie worden bij het stadion soms hele barrières gebouwd van containers om de supportersgroepen uit elkaar te houden.

Verde e amerelo
Gelukkig heb ik inmiddels op televisie gezien dat ook Braziliaanse supporters zich beschilderen en gekke kleren aantrekken (al gaan Nederlanders daar wel verder in). Met een grijns riep ik natuurlijk: “Kom gauw kijken, dat zijn jóuw landgenoten!” Daarmee kwam een einde aan de spot van mijn vriendin over die malle Hollanders in oranje. Gedeelde smart is halve smart. Ik zit nog wel met een ander probleem. Ik vind het Braziliaanse groen en geel (verde e amerelo) mooier dan oranje. Vooral die oranje plastic attributen, hamers, pruiken en die grote klomp op de kop, zijn foeilelijk.

Zitten mijn vriendin en ik nu met rode koppen tegenover elkaar, als Nederland tegen Brazilië speelt? Ik kan u gerust stellen. We zijn geen van beiden voetbalfanaten. De media in Brazilië en in Nederland doen alsof iedereen tijdens het wereldkampioenschap voetbal totaal bevangen wordt door de voetbalkoorts, maar dat is natuurlijk onzin. Net zo min als alle cariocas (inwoners van Rio) van carnaval houden (velen verlaten de stad om er niets van te merken), zijn alle Brazilianen en alle Nederlanders voetbalgek.

Ik ga wel een aantal wedstrijden kijken. Moge het mooist spelende team winnen. Iedereen veel kijkplezier gewenst.

PS: ik houd ook best van een biertje.

Meer columns | Index artikelen | Contact