~ Losse notities Brazilië ~
* Help, een kakkerlak in mijn bed!
2013/01 - Slapend onder de klamboe hoor ik een vaag vrrrt vrrrrt en voel wat kriebelen op mijn arm. Leeslamp aan en ik zie een kakkerlak op mijn laken. Ik spring met vaart uit bed. Weliswaar ben ik groot en is hij klein - relatief dan, maar beesten in mijn bed van welk formaat dan ook vind ik helemaal niets. Gelukkig is de kakkerlak niet zo fit, hij is vrij gemakkelijk te pakken te krijgen. Normaal zijn ze erg rap. Na een flinke mep is het leed geleden. Toch sta ik maar op. Ik lig niet lekker meer.
In Brazilië komen veel kakkerlakken voor en als het na een forse regenbui
opwarmt komen ze vaak naar binnen.
Bestrijding is lastig, want ze zijn meestal zeer snel en
zelfs acrobatisch.
* Braziliës oud-president Lula beschuldigd van corruptie
2012/12 - Al geruime tijd loopt er in Brazilië een groot onderzoek naar het kopen van stemmen in het parlement onder de regering van president Luiz Inácio Lula da Silva van de Arbeiderspartij (PT). Tot nu toe wist oud-president Lula steeds buiten de verdachtmakingen te blijven, maar nu wordt er toch onderzoek gedaan naar zijn betrokkenheid. (Berichten in: Estado de São Paulo, New York Times, NRC Handelsblad.)
Inmiddels zijn al een aantal betrokkenen in het schandaal veroordeeld. Het diepgaande onderzoek naar het kopen van stemmen lijkt een ommekeer in de Braziliaanse politiek en bestuur. Corruptie is daar endemisch, maar leidde zelden tot forse maatregelen. President Collor, die in de jaren negentig van vorige eeuw aftrad, toen een afzettingsprocedure tegen hem dreigde wegens vergaande corruptie en zelfverrijking, is -hoe cynisch- inmiddels terug in de politiek als senator. Van vele andere parlementariërs en deelstaatgouverneurs en andere bestuurders is bekend of wordt sterk vermoed dat zij zichzelf illegaal verrijkten, maar onderzoeken eindigden meestal ‘in pizza’, zoals ze in Brazilië zeggen: ze liepen op niets uit. Meer.
Is oud-president Lula schuldig? Wist hij van het kopen van stemmen? Of Lula’s betrokkenheid ooit bewezen wordt is een open vraag, maar het is vrijwel niet voor te stellen dat hij niets wist van het uitgebreide omkoopschema.
Was hij echt niet op de hoogte? Dan moet de conclusie zijn dat hij een waardeloze leider was, die niet wist wat er in zijn regering speelde.
Het is een grote stap voorwaarts dat in Brazilië nu echt werk wordt gemaakt van corruptiebestrijding. Het is misschien niet helemaal eerlijk dat de meeste aandacht daarbij nu naar de Arbeiderspartij gaat, aangezien er ook onder vorige regeringen corruptie was. Men moet echter ergens beginnen.
* Schitterende foto’s Thomaz Farkas online
2012/04 - Eerder schreef ik al over fotograaf Thomaz Farkas, een Braziliaanse fotograaf van Hongaarse oorsprong. Een groot aantal van zijn prachtige foto’s, vele zwart wit, zijn nu online te zien. Een aanrader!
Brasília (DF), de huidige hoofdstad van Brazilië tijdens de bouw. Foto Thomaz Farkas 1958.
* Fietsprotest in São Paulo
2012/03 - Fietsen is in opkomst in Brazilië. Natuurlijk, er werd altijd wel gefietst (zie hieronder), zeker in kleinere plaatsen, maar een echt fietsland is Brazilië niet. Volgens het televisiestation Band zijn er in Brazilië 60 miljoen fietsen (op een bevolking van meer dan 180 miljoen), waarvan de helft voor woon-werkverkeer wordt gebruikt. De andere helft is voor recreatief fietsen.
Vanwege de toenemende verkeersopstoppingen zijn er in de grote steden steeds meer mensen, die de fiets pakken. In de metro mag je vaak je fiets meenemen en er komen steeds meer fietsenstallingen. Ook worden er in de grote steden steeds meer fietspaden aangelegd, maar die zijn overwegend (in São Paulo 80 procent) voor recreatief fietsen en niet voor de fiets als transportmiddel.
Omdat er relatief weinig fietsers zijn in steden als São Paulo, zijn automobilisten en buschauffeurs te weinig alert op fietsende verkeersdeelnemers, die dus meestal ook geen fietspad of -strook kunnen gebruiken. Dat leidt met enige regelmaat tot (dodelijke) ongelukken. In São Paulo vindt gemiddeld een fietser per week de dood in het verkeer.
Afgelopen vrijdag kwam een fietster op de Avenida Paulista in São Paulo onder een bus, toen ze boze gebaren maakte naar een andere bus die haar tot twee keer toe sneed. Daarbij verloor ze het evenwicht en viel onder de bus in de rijstrook daarnaast, wat ze niet overleefde.
Het ongeluk leidde tot protesten van andere fietsers, die een deel van de Avenida Paulista blokkeerden en een protestmars hielden (foto’s). Volgens ‘fietsactivisten’ zijn het vooral de professionele chauffeurs van taxi’s en bussen, die geen rekening houden met fietsers.
* Fietsen in Brazilië
2012/02 - Weinig mensen denken aan
Waarschijnlijk is dit iemand, die materiaal verzamelt voor hergebruik, waar hij
een paar centen mee verdient. Itanhaém (SP), 2012.
Itanhaém (SP), 2012.
* Tropisch fruit
2012/02 - De tropen zijn weelderig, in licht en in plantengroei. Een land als Brazilië, dat ligt in tropische en subtropische zones, heeft een enorme rijkdom aan planten en dus ook aan vruchten. Om er enkele te noemen: jabuticaba, pitanga (Surinaamse kers), caju (cashew), fruta do conde, graviola, carambola, acerola>, sapoti, maracujá (passievrucht) en guava.
Het is helaas niet zo dat elke Braziliaanse supermarkt prachtig fruit verkoopt. Vanwege de afstanden wordt ook in Brazilië veel fruit onrijp geplukt, waardoor het in de supermarkt vaak niet de tropische, rijke smaak heeft, die je zou verwachten. Vooral de tomaten zijn vaak van bedenkelijke kwaliteit voor een land met zo veel zon.
Op de foto boven de Mercado Municipal (Gemeentelijke Markt) in São Paulo, op de foto rechts pitangas (Surinaamse kersen).
Op dit blog meer over Braziliaans fruit.
* Arme Gurgel
2012/02 - Eerder schreef ik al eens over Gurgel (spreek ‘gur’ uit als in guru en ‘gel’ als in gel voor je haar: goerzjel), een Braziliaans automerk, dat inmiddels niet meer bestaat. Daar stond deze foto bij. De eigenaresse van deze blauwe Gurgel BR-800 heeft die tot haar verdriet moeten wegdoen. Hij werd steeds slechter.
Bij controle in een andere garage bleek dat de monteurs in het kuststadje van de eigenaresse bij diverse onderhoudsbeurten originele onderdelen uit de Gurgel hadden gestolen en vervangen door inferieur materiaal. De auto was daardoor echt tweederangs geworden, vol met onderdelen van bedenkelijke oorsprong die regelmatig stuk gingen. Het onderhoud werd daardoor te duur.
Met pijn in het hart nam de eigenaresse afscheid van haar niet meer zo originele Gurgel.
* Feijoada heeft niets met slaven te maken
2012/01 - De in Brazilië bekende schotel feijoada, een bonenschotel met stukken vlees, ui en knoflook zou volgens de overlevering komen van de slaven, die de resten vlees (oren, botten, poten en dergelijke) van het ‘grote huis’ (casa grande) kregen. In restaurants en door mensen met genoeg geld wordt de feijoada uiteraard met beter vlees bereid.Het verhaal dat de feijoada afstamt van gerecht van de slaven, is evenwel niet waar. De Braziliaanse feijoada is een variant van Europese gerechten. Bijvoorbeeld van Portugese gerechten uit Estremadura, de Beiras, Trás os Montes en Alto Douro, waar traditioneel verschillende soorten bonen werden vermengd met groenten en worst, varkensoren en -poten. Dit soort gerechten zijn vrij algemeen in Europa. Denk aan de Franse cassoulet, de Spaanse cozido madrileña en de Italiaanse casseruola of caserola milanesa.
Het soort bonen varieert van streek tot streek. In Brazilië gebruiken ze zwarte bonen. In de loop der jaren is de feijoada ontwikkeld tot een rijk gerecht, dat vaak op vrijdag en zaterdag op het menu staat.
* Liefde voor São Paulo
2012/01 - Ik heb al vaker geschreven dat São Paulo veel meer is dan een drukke stad vol wolkenkrabbers. Ook citeerde ik eerder architect Isay Weinfeld: “Het totale gebrek aan persoonlijkheid van São Paulo is haar persoonlijkheid geworden. De stad is een mengsel van vreemde dingen, vreemde architectuur, vreemde gezichten en vreemde kleuren.” São Paulo is veel aantrekkelijker dan de stad op het eerste gezicht lijkt, maar desondanks verbaas ik me nog steeds over de grote liefde, die veel inwoners van São Paulo voor hun stad hebben.
Musicus en schilder Passoca lanceert deze maand zijn nieuwe CD Suite Paulistana (Paulistaanse suite), een ode aan São Paulo, deze maand 458 jaar oud.
Hier een interview (in het Portugees) met Passoca over zijn nieuwe CD met muziekfragmenten:
* Offers voor Iemanjá
2012/01 - Aan de vloedlijn van de kust van Brazilië vandaag veel bloemen en kaarsen. Restanten van offers aan de godin van de zee, Iemanjá, een uit Afrika met de slaven meegekomen godin. Ook liggen er restanten piepschuim. Die zijn van de bootjes, die aanbidders van de zeegodin met offers de zee opsturen. Zoals op de foto een portretje van de godin en een kam. Naast eten, drinken, bloemen en kaarsen bestaan de offers vaak uit shampoo, parfum en kammen. Blauw is de kleur van Iemanjá.
Verderop hoger op het strand een luxe offerande voor Iemanjá (tweede foto): veel drank, dure bonbons, duur fruit en hele schotels eten.