British flag  Bandeira brasileira
Plaatje familiewapen De Munnick

Plaatje Braziliaanse vlag

Alberto Santos-Dumont, luchtvaartpionier

Bert Ernste

November 2018

Foto van schilderij van Santos-Dumont

Foto van zomerhuisPetrópolis (RJ) Brazilië 2018

Dit portret van Alberto Santos-Dumont (1873 - 1932) zag ik in het voormalige zomerhuis van de luchtvaartpionier in Petrópolis. Het is nu een (klein) museum (foto - groter door erop te klikken). In Brazilië kom je de naam Santos-Dumont vaak tegen, onder andere het lokale vliegveld van Rio de Janeiro is naar hem genoemd.

Santos-Dumont had op de koffieplantage van zijn vader in de Braziliaanse deelstaat São Paulo de boeken van Jules Verne gelezen en dat zette hem (gewapend met het van zijn vader geërfde kapitaal) op het pad van de luchtvaart.

Hij experimenteerde in Parijs eerst met bestuurbare ballons, later wierp hij zich op vliegtuigen, die zwaarder zijn dan lucht. Volgens sommigen is hij de eerste die met een vliegtuig met motor vloog. De Amerikaanse gebroeders Wright waren eerder, maar hun verrichtingen waren volgens Santos-Dumontfans niet gestaafd. Hoe dan ook, hij heeft veel bijgedragen aan de luchtvaart.

Omslag van boek O homen com asasSantos-Dumont was een kleurrijk figuur, die de societybladen van zijn tijd veel stof tot schrijven gaf.

Aan het einde van zijn leven raakte hij gedesillusioneerd. Hij zou lijden onder multiple sclerose en hij zag met lede ogen aan hoe vliegtuigen werden gebruikt voor oorlogvoering. In 1932 pleegde hij zelfmoord door zich te verhangen.

Arthur Japin schreef een boeiend boek over Santos-Dumont onder de titel De gevleugelde. In het Portugees: O homen com asas.

Warm aanbevolen.

Hieronder een krantenfoto van een van Santos-Dumonts vluchten met zijn 14bis en een film over de luchtvaartpionier:

Krantenfoto met onderschrift

Meer Brazilië | Index artikelen | Contact