British flag  Bandeira brasileira
Plaatje familiewapen De Munnick

Plaatje Braziliaanse vlag

Telefoon laten aansluiten

Bert Ernste

Augustus 2008

Logo Telefónica Op onze nieuwe telefoon rust geen zegen. We vroegen in Brazilië een tweede telefoonaansluiting aan. Geen probleem, alle gegevens opgenomen. Na enkele weken wachten, hadden we echter nog steeds niets gehoord. Dus maar eens bellen.

‘De aanvraag is ingetrokken.’
‘Waarom?’
‘Dat weten we niet.’

‘Door wie?’
‘Dat weten we niet.’

Ze hebben dus ook niet gebeld naar het opgegeven telefoonnummer voor contact.

Opnieuw naar het kantoor van Telefónica. De computer laat zien dat onze vorige aanvraag inderdaad ingetrokken is. Ook hier is niet bekend door wie of waarom. Een alleraardigste dame schrijft alle gegevens voor de nieuwe aanvraag op. Dit gebeurt niet op die computer. Die is blijkbaar alleen voor raadplegen van gegevens. De vriendelijke dame vraagt ons om de gegevens na te kijken. Vervolgens gaat zij bellen met de afdeling die de aansluitingen regelt. Zij geeft de gegevens van het formulier mondeling door. De persoon aan de andere kant vraagt om direct met de klant te spreken en controleert nog eens de doorgebelde gegevens. Helaas kunnen we niet zien wat hij heeft opgeschreven of in zijn computer heeft getikt.

De aansluiting van de telefoon laat weer op zich wachten. De lijn is dood, de vorige bewoners hebben uiteraard hun aansluiting opgezegd. Ineens is er een kiestoon. Dat is vreemd, want normaliter komen ze eerst langs en klimmen ze in de telefoonpaal om je aan te sluiten. Het blijkt dan ook niet onze lijn te zijn. Hij is na enkele dagen weer afgesloten. Nieuwsgierig bellen we het nummer van die aansluiting, dat we te weten kwamen door onze mobiele telefoon te bellen. Een aardige dame neemt op, maar vertelt desgevraagd dat ze een ander nummer heeft dan wij hebben gedraaid. Nou ja, we moeten dit maar niet proberen te snappen.

Ineens worden we verrassenderwijs op een zondag op de mobiele telefoon gebeld. ‘We willen uw telefoon komen aansluiten, maar kunnen uw huis niet vinden’. Het probleem is dat onze straat onderbroken wordt door een pleintje en dat veel mensen dat niet door hebben. Gelukkig bellen ze nu, zodat we op straat kunnen gaan staan om te gidsen. En ja hoor, de medewerker van de telefoonmaatschappij zet zijn plastic helm op, klimt in de paal en we krijgen telefoon. Hij zegt dat ze de vorige aanvraag ingetrokken hebben, omdat ze ons huis toen ook al niet hadden kunnen vinden. Jammer dat ze toen niet gebeld hebben.

De rekening, zo hebben we opgegeven, moet naar een ander adres, hetzelfde als waar de rekening van onze eerste telefoon heen gaat. We hebben herhaaldelijk gecheckt of ze dat ook hebben genoteerd. Iedere keer verzekerden de altijd weer aardige medewerkers ons dat het in orde was. U raadt het al, de rekening gaat toch naar het adres waar de telefoon is.

Als we vervolgens op internet onze rekening bekijken, zien we dat daar naast onze gegevens, ook de naam van een ons volstrekt vreemde persoon staat. We hopen maar dat die vreemdeling geen invloed heeft op de betaling, omdat verder alles klopt.

Aanvulling november 2008
Enkele maanden later blijkt de telefoon het niet meer te doen. Gebeld met de telefoonmaatschappij en ze zullen langs gaan. Dat we niet thuis zullen zijn, is geen bezwaar voor controle van de aansluitingen buiten. Keurig een gevalsnummer gekregen. Enkele dagen later zeggen ze dat het gerepareerd is. Bij thuiskomst blijkt de telefoon echter nog steeds ‘dood’. Weer gebeld en de monteur komt langs. ‘Ik snap wel dat uw telefoon het niet doet. Ze hebben uw huis vergeten aan te sluiten, toen ze in de straat de bedrading hebben vernieuwd.’ De eerste reparatie was blijkbaar ‘virtueel’.

Meer Brazilië | Index artikelen | Contact