British flag  Bandeira brasileira
Plaatje familiewapen De Munnick

Foto'tje kop uil

Weg met de smartphone

Bert Ernste

December 2014

Foto van twee oude 
	mobieltjes

Na een klein half jaar experimenteren met een (Android) smartphone heb ik mijn oude mobiele telefoons weer uit de la gevist. Ik houd wel van moderne technologie en vind de slimfoon een leuk speeltje. Ook is het handig om overal een minicomputer bij je te hebben waarmee je je e-mail kunt checken, websurfen en - inderdaad - bellen. Het notitieblokje vond ik nuttig om zo nu en dan snel iets te noteren. Vooral op plekken waar je je rugzak achter moet laten in de garderobe (musea en dergelijke) kwam het vaak voor dat ik een naam of zo wilde opschrijven en geen pen en papier bij de hand had. De e-bookreader op de smartphone gebruikte ik zo nu en dan, als ik ergens moest wachten. Een paar verzamelingen van korte verhalen zijn dan prettig om te hebben.

De gedownloade betaal-apps van mijn banken, de NS-Reisplanner, de OV-reis-planner en zo nog wat apps die ik dacht te gaan gebruiken, heb ik uiteindelijk nimmer getest. Mijn reizen plan ik thuis en ook mijn betalingen doe ik op de laptop onder eigen dak. Voor internet in de trein heb ik een netboekje met Linux (Ubuntu). Een groter scherm en een fysiek toetsenbord zijn gewoon veel comfortabeler. Het is meer gewicht (een dikke kilo) in de rugzak, dat wel.

Hoewel ik van tevoren wist dat de slimfoon van alles over je bijhoudt, kreeg ik toch steeds een ongemakkelijk gevoel als ik weer een app downloadde. De app waarmee ik mijn televisie (zo’n ‘slimme’) zou kunnen bedienen, wilde toegang tot mijn contacten. Huh?! Mijn contacten? Zelfs zaklantaarn-apps willen je telefoon doorvlooien zonder enige noodzaak. Whatsapp had ik niet eens geïnstalleerd, omdat deze ook contacten opslaat van mensen, die geen Whatsapp hebben. Alsof je de gegevens van ál je vrienden door de secretaris van de voetbalclub laat overschrijven, omdat enkele van je contacten lid zijn van de voetbalclub. Ook de Twitterapp en die van Uber dat taxi’s aanbiedt, zijn er niet voor je privacy. Uber al helemaal niet. Over Facebook en privacy hoeven we het niet meer te hebben.

Vanaf het begin dat ik mijn slimfoon gebruikte probeerde ik alles te doen aan die privacy. Zo deactiveerde ik voorgeïnstalleerde apps die ik niet zou gaan gebruiken. Dat levert meteen allerhande waarschuwingen op dat de telefoon dan misschien niet goed zou werken. Zo wordt de (gemakzuchtige) gebruiker toch weer aangespoord om niet te veel aan de privacysettings te doen. Een (Braziliaanse) taxi-app dwong me om uitgezette Google-services weer aan te zetten. Ik had er geen goed gevoel bij. Afijn, het privacyverhaal is alom bekend, al sluiten de meeste gebruikers hun ogen ervoor.

Eerlijk is eerlijk: ik merkte ook dat ik de vele handigheden van een smartphone vrij weinig gebruikte, dus ik kon gemakkelijk besluiten om de oude mobieltjes uit hun pensioenla te halen en de slimfoon de deur uit doen. Mijn broekzak is er in ieder geval een stuk minder vol door, want de ouderwetse mobiele telefoon is veel compacter.

Aanvulling 20 december 2014
Een alternatief operating system voor mobiele telefoon is Sailfish OS. Vooralsnog slechts beschikbaar voor een beperkt aantal modellen. Het zit ook op de Jolla phone. Sailfish geeft meer onafhankelijkheid dan Android-apparaten.

Verder is er een Firefox OS voor smartphones. Het goede is al meteen dat je Firefox OS kunt gebruiken zonder een account bij iemand, dat is anders dan de noodzaak van een Google-account bij Android-phones of een Apple-account bij iPhones. Review van Firefox OS voor slimfoon.

Ook is er een versie van Ubuntu (Linux) voor smartphone. In 2015 komen de eerste Ubuntu-phones op de Europese markt.

Meer over privacy-instellingen slimfoon: Android | iPhone.

Zie ook het vervolg op mijn slimfoonervaringen.

Meer columns | Index artikelen | Contact