Britse humor: P.G. Wodehouse
Bert Ernste
Januari 2013
In mijn jonge jaren had iemand al eens gezegd dat ik de boeken van P.G. Wodehouse moest lezen, want die waren geestig. Geen idee waarom ik dat toen niet heb gedaan. Nu pas, tientallen jaren later, las ik voor het eerst iets van hem: Mike and Psmith, Psmith in The City en Psmith journalist.
Inderdaad leuk, als je houdt van van ietwat ouderwetse (vóór de eerste wereldoorlog), Britse humor en (voor de twee eerstgenoemde) van cricket, want die sport speelt in Mike and Psmith en Psmith in The City een vrij grote rol. Er wordt gezegd dat Wodehouse moeilijk te vertalen is, waar ik me na lezing van genoemde boeken wel iets bij kan voorstellen. Toch is veel van zijn werk in het Nederlands verschenen.
Mike and Psmith speelt op een Britse kostschool, waar sport en ondeugendheid uiteraard een grote rol spelen. In Psmith in The City gaan Mike en Psmith werken bij een ouderwetse bank, waar het werken nogal meevalt, vooral als je je chef weet in te palmen. In Psmith journalist zet Psmith de boel op stelten bij een blad in New York, waar hij een nieuwe, geëngageerde journalistieke formule wil introduceren. Ouderwetse boekjes dus, maar voor de liefhebbers nog steeds leuk.
In andere boeken van Wodehouse zijn de hoofdfiguren de rijke nietsnut Bertie Wooster en zijn butler Jeeves en in weer andere de bewoners van Blandings Castle, Lord Emsworth, diens zuster en het personeel, alsmede een prijsvarken.
Over Blandings Castle gaat een recente televisieserie gebaseerd op werken van Wodehouse: Blandings. Ik heb hem niet gezien, maar volgens The Guardian is het moeilijk om de humor van Wodehouse naar film en televisie te vertalen. In de jaren dertig van vorige eeuw zou men daar al mee geworsteld hebben.
Nederland kent een P.G. Wodehouse Society, naar eigen zeggen de eerste van zijn soort in de wereld. Veel boeken van Wodehouse zijn gratis te downloaden (Engelse versie).