British flag  Bandeira brasileira
Plaatje familiewapen De Munnick

Foto'tje kop uil

Sociale media, doe er wat aan

Bert Ernste

Januari 2012

Logo Diaspora Het is een hype, de opkomst van de zogenoemde sociale media. Wie niet op Facebook, Google+, Hyves, LinkedIn en/of andere ‘sociale media’ zit, lijkt niet meer mee te tellen. Ondertussen maken de bedrijven achter die ‘sociale media’ zich schuldig aan data mining, het verzamelen, bewaren en onderling verbinden van de gegevens, die wij op die ‘sociale media’ zetten. Die gegevens zijn veel geld waard voor adverteerders, die zo heel gericht hun advertenties kunnen plaatsen. Met grote regelmaat blijken de bedrijven achter de ‘sociale media’ kwalijke voorwaarden betreffende de privacy van die gegevens te hanteren. We zijn daar geen klant (we betalen immers niet), maar de koopwaar.

Daar probeert Diaspora wat aan te doen. Diaspora wil een sociale-netwerksite zijn zoals Facebook en al die andere, maar met een principieel verschil. De gegevens van de gebruikers blijven van de gebruikers en kunnen te allen tijd worden gewist. Ook is het systeem decentraal, waardoor de gegevens niet op een plek worden bewaard.

Zeer sympathiek dus en het zou niet meer dan logisch zijn als alle gebruikers van ‘sociale media’ massaal zouden overstappen. Helaas is de marketing van Diaspora niet zo goed en blijft het initiatief wat onbekend.

Verder zijn we natuurlijk lui. We hebben geen zin in het ongemak van overstappen en we willen niet de eerste zijn, terwijl onze contacten achter blijven. Toch zouden we het moeten doen. Laten we de controle over onze gegevens terugpakken en een initiatief als Diaspora een kans geven tegenover de geldwolven van Facebook en consorten, die geen enkel belang hebben bij onze privacy.

Er zijn mensen die menen dat privacy er niet meer toe doet, maar dat is naïef, zie hier en hier.

Dus: alle sociale netwerkers op internet over naar Diaspora! Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Diaspora nog wel wat kinderziektes heeft. Enige tolerantie als iets niet meteen goed gaat, is nog wel gewenst, maar dat verdient het initiatief ook wel. Daadwerkelijk controle hebben over je gegevens is erg prettig.

Aanmelden kan hier. Met uitnodiging kan het ook hier, maar als je nog geen uitnodiging hebt, laten ze je daar lang wachten. Uitleg (tutorials) vind je hier.

Meer mediacommentaren | Index artikelen | Contact