British flag  Bandeira brasileira
Plaatje familiewapen De Munnick

Plaatje Nederlandse vlag

Troebel debat rond Hirsi Ali

Bert Ernste

Mei 2006

De stofwolken rond de ‘affaire’ Hirsi Ali beginnen op te trekken, maar ondanks alle debat in het parlement en in de media, zijn we het zicht op het Nederland dat we zeggen te willen zijn goed kwijt.

Het is inderdaad, zoals velen betoogden, bij de wilde beesten af om Hirsi Ali haar Nederlanderschap te ontzeggen om een juridische futiliteit. Helaas lieten degenen, die dat het felst betoogden, veelal niets van zich horen bij de vele andere gevallen van rigide toepassing van de regeltjes door dit kabinet en deze minister van vreemdelingenzaken.

Zelfs met de cause celèbre van Hirsi Ali gingen de meeste ogen niet open. Het debat ging, ondanks een aantal mooie woorden, uiteindelijk voornamelijk over Hirsi Ali en niet om de grondslagen van het huidige vreemdelingenbeleid in Nederland, dat het zicht op de mensen achter de dossiers volstrekt verloren lijkt te zijn.

Maar er is nog meer aan de hand. Het debat ging alleen over de rigiditeit van het beleid ten aanzien van juridische futiliteiten van de naam en geboortedatum, die Hirsi Ali opgaf bij haar vluchtverhaal. Vrijwel niemand had het over het feit dat haar vluchtverhaal ook inhoudelijk gelogen was. Ze heeft geen burgeroorlogen meegemaakt en kwam niet uit Somalië, maar woonde al heel lang in Kenya, dat beschouwd wordt als een veilig land.

Het schijnt dat tegen die leugens geen juridische stappen meer mogelijk zijn, omdat die feiten verjaard zijn. Prima. Maar hoe zit het met de niet-juridische kant van de zaak? Wil de VVD en willen wij Nederlanders een kamerlid, dat de staat heeft opgelicht in zijn asielprocedure? Het feit dat Hirsi Ali daar open over was, doet immers niets af aan het misbruik van de asielwet. Politicus Aantjes moest de politiek verlaten, omdat hij iets van zijn verleden rond de tweede wereldoorlog had verzwegen. Staatssecretaris Schwietert moest opstappen, omdat hij iets in zijn curriculum vitae had gelogen. Senator Pormes’ positie werd ook onhoudbaar, omdat hij over zijn verleden gelogen zou hebben. Volgens de verdedigers van Hirsi Ali echter had zij gewoon kamerlid mogen blijven, ondanks het feit dat ze haar vluchtverhaal bij elkaar heeft gelogen.

De argumenten, die daarbij gebruikt werden, varieerden van “ze is zo zielig, want haar leven wordt bedreigd en ze moet met bewaking door het leven. En ze moet ook nog eens haar huis uit”, tot “ze is zo geweldig goed ingeburgerd, en levert zo’n belangrijke bijdrage aan het debat over islam en onderdrukking van vrouwen”. Zielig zijn is bij mijn weten nooit een excuus om het frauderen van de staat maar te negeren. Over de verdiensten van Hirsi Ali verschillen de meningen. Inderdaad heeft ze een aantal belangrijke onderwerpen op de agenda gezet, zoals de onderdrukking van de vrouw en eerwraak. Maar ze deed dat ook op een manier, die vaak averechts werkte. Ze schoffeerde een hele godsdienst en erger, alle moslims, door ze groepsgewijs met harde, grof generaliserende termen aan de schandpaal te nagelen. Zij maakte veel te weinig onderscheid tussen de radicale islam en de talloze andere stromingen, die je in elke godsdienst hebt. Van leiders van dit land, waartoe ik graag de leden van het parlement zou rekenen, verwacht ik meer evenwicht. Het gaat niet aan om met radicale uitspraken hele bevolkingsgroepen van je te vervreemden. Hirsi Ali heeft natuurlijk wel gelijk dat je de problemen die er zijn, moet durven benoemen. Daarover geen misverstand. Voor een voorkeursbehandeling is echter geen grond te vinden. Dan moet je toch wat meer presteren, lijkt mij.

Dan hebben we het nog niet eens over de vreemde emotionaliteit, die de hele kwestie omringde. VVD-leider Zalm en VVD-kamerlid de Vries, die met trillende stem hun emotie over de kwestie Hirsi Ali luchtten. Mw. De Vries, die daarbij de woorden “bloed aan hun handen” bezigde. Dat sloeg helemaal nergens op. Wat een onvolwassen vertoning.

’s Lands bestuurders en wetgevers dienen met enige afstandelijkheid hun werk te doen, mét gevoel voor menselijke verhoudingen, maar zónder losgeslagen emotie, want die is een slechte raadgever.

Nederland, wordt wakker!

Meer columns | Meer Nederland | Index artikelen | Contact