British flag  Bandeira brasileira
Plaatje familiewapen De Munnick

Plaatje Portugese vlag

Film: Daqui P’rá Frente | Vanaf nu

Bert Ernste

Blik op Portugal januari 2008

Poster film In de sfeervolle film Daqui P'rá Frente (Vanaf nu) (2007) van regisseur Catarina Ruivo maken we kennis met Dora, die werkt in een schoonheidssalon in Lissabon en met haar echtgenoot, politieman António. Dora is ook activiste in een kleine linkse partij, waar ze met hart en ziel voor werkt. Het actievoeren laat weinig tijd voor haar man. António wacht nacht na nacht op zijn Dora. Hij wordt het zat en gaat steeds meer zijn eigen weg. Hij gebruikt het gezamenlijke spaargeld voor het kopen van een motorfiets en begint een relatie met zijn buurvrouw Açucena.

Langzaam gaat de film toe naar zijn ontknoping, waarbij Dora en António keuzes moeten maken. De titel van de film Vanaf nu komt van een lied van Roberto Carlos: Vanaf nu wordt alles anders. Alle muziek in de film is aangenaam Braziliaans.

Is deze film de moeite van een gang naar de DVD-verhuurder waard? Wat mij betreft is de film zeker geen klassieker. Wie echter geïnteresseerd is om wat meer te weten van het leven in Lissabon van ‘gewone’ mensen, krijgt waar voor zijn geld. De film is prima geacteerd en geeft een fraai beeld van het niet toeristische Lissabon.

We zien het gedoe binnen een kleine linkse partij, waar Dora de leiding over neemt van een oudgediende, wat tot spanningen leidt. Het dilemma of Dora een staking blijft steunen, of met António naar huis gaat, is goed invoelbaar. Daarnaast zien we hoe lastig het werk van de politie is in een arme wijk van Lissabon, waar de mensen niet direct op de hand van de politie zijn. Het hoofdthema temidden van dat alles blijft natuurlijk de relatie van Dora en António, het universele thema van de liefde. Je voelt met de sympathieke hoofdpersonen mee en hoopt van harte dat ze een uitweg winden.

Daqui P'rá Frente Regie: Catarina Ruivo. Draaiboek: Antonio Figueiredo, Catarina Ruivo. Met onder meer Adelaide de Sousa, Luis Miguel Cintra, Isabel Ruth, Diana Costa e Silva, Rita Durão.

Meer Portugal | Braziliaanse film | Index artikelen | Contact